Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Italienska köttbullar med spagetti

Recept på mustig tomatsås, tagliatelle och underbart goda köttbullar smaksatta med vitlök, salvia och citron.

Italienska köttbullar med spagetti
Italienska köttbullar med spagetti
Italienska köttbullar med spagetti
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

    Tomatsås

    • 1gul lök
    • 2vitlöksklyftor
    • 2 mskolivolja
    • 0,5 dlvitt vin- torrt
    • 500 gpasserade tomater
    • 1 mskkycklingfond
    • 2 tskströsocker
    • 1 mskbasilika- färsk, hackad
    • salt
    • peppar

    Köttbullar

    • 2 skivorvitt bröd
    • 1 dlmjölk
    • 500 gkalvfärs- eller mager fläskfärs
    • 1,5 tsksalt
    • 2 krmvitpeppar
    • 1gul lök
    • 1vitlöksklyfta
    • 1ägg
    • 1 tsksalvia- hackad färsk
    • 0,5citron- väl tvättad, rivet skal
    • 1 dlparmesan- riven
    • 2 msksmör

    Till servering

    • tagliatelle- kokt
    • parmesan- riven
    • småtomater
    • basilika
    • salvia

    Gör så här

    1. Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i en gryta med olivolja, tills den är mjuk och glansig.

    2. Tillsätt vitt vin, passerade tomater, kycklingfond, strösocker och basilika. Sjud såsen i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    3. Köttbullar: Blanda smulat vitt bröd utan kanter med mjölk i en bunke. Låt blandningen stå och svälla i 10 minuter. Rör ner kalv- eller fläskfärs, salt och peppar.

    4. Skala och riv lök och vitlöksklyfta. Tillsätt lök, vitlök, ägg, salvia, citronskal och parmesanost. Rör färsen smidig.

    5. Forma färsen med oljade händer till medelstora köttbullar och lägg dem på ett smörpapper. Stek dem runt om i en stekpanna med smör i omgångar i cirka 5 minuter. Skaka stekpannan, så att det blir runda köttbullar.

    6. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda i 5 minuter. Blanda köttbullar och sås med kokt tagliatelle.

    7. Servera med riven parmesanost och några små tomater. Garnera med basilika- och salviablad.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök