Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Italienska köttbullar med fyllig tomatsås

Recept på italienska köttbullar i tomatsås serverade med pasta. Stora, saftiga köttbullar med god sälta från sardeller och fantastisk tomatsås.

Italienska köttbullar med fyllig tomatsåsItalienska köttbullar med fyllig tomatsåsItalienska köttbullar med fyllig tomatsås
Foto: Ulrika Pousette

Italienska köttbullar

  • 500 gnötfärs
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2sardellfiléer
  • 2 mskolivolja- + 1 + 3 msk
  • 3 mskströbröd
  • 1 dlvispgrädde
  • 1ägg
  • 0,5 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 2 krmsvartpeppar- nymald + 1 krm
  • 2 msktomatpuré
  • 2 burkartomat- finkrossad (à 400 g)
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 msksalvia- finhackad

Tillbehör

  • 300 gspaghetti
  • 50 gparmesan- finriven

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka sardellfiléerna. Fräs lök, vitlök och sardeller i 2 msk olja i en stekpanna tills löken är helt mjuk.

  2. Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt stå ca 5 min så att ströbrödet sväller. Mixa till en jämn puré med en stavmixer.

  3. Blanda ner färs, lökfräs och ägg i ströbrödsblandningen. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.

  4. Forma färsen till stora köttbullar. Stek bullarna runtom i 1 msk olja ca 10 min. Lägg bullarna åt sidan på ett fat.

  5. Fräs tomatpurén i stekpannan med stekresterna kvar från köttbullarna. Tillsätt krossad tomat, vin, salvia, 3 msk olja, 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt koka ihop under lock ca 20 min.

  6. Lägg köttbullarna i såsen och låt småputtra utan lock ca 10 min.

  7. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av. Servera köttbullarna med sås, spagetti och parmesan.

Vad tyckte du om receptet?