Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Italiensk jordgubbssylt

Hemgjord jordgubbssylt måste vara den bästa gåvan sommaren ger oss. Här är ett recept med citron, som fräschar till och förhöjer smakerna.

Italiensk jordgubbssylt
Italiensk jordgubbssylt
Italiensk jordgubbssylt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 kgjordgubbar- (2 liter)
  • 910 dlsocker
  • 3 mskcitronsaft

Gör så här

  1. Skölj jordgubbarna och ta bort eventuellt skadade bär. Ta av blomfnaset. Dela stora jordgubbar

  2. Varva bär och socker i en bunke, täck med plastfilm och låt stå i 3–4 timmar tills bären saftar sig. Skaka bunken 2–3 gånger under tiden.

  3. Häll bären i en syltgryta. Ringla över citronsaften. Hetta upp långsamt, skaka lite på grytan då och då. Koka på svag värme i cirka 3 minuter. Ta upp bären med en hålslev i en bunke. Låt bären kallna.

  4. Hetta upp sirapen i grytan. Lägg tillbaka bären i sirapen, koka upp och sjud i 1–2 minuter. Ta upp bären igen och låt dem kallna. Upprepa på samma sätt ytterligare 4–5 gånger, eller tills bären är lite genomskinliga och genomkokta. Skumma av sylten efter varje uppkok.

  5. Efter sista uppkoket, ta grytan med bär och sirap av värmen. Låt sylten stå en stund, ta bort eventuellt skum. Ös sylten i varma burkar, ända upp till kanten. Sätt genast på lock och förvara i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök