Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Italiensk bönsallad med melon och skinka

Låt gärna bönsalladen stå en stund i rumstemperatur så att den hinner dra åt sig smakerna av sardeller, vinäger och olja. Men vänta med att blanda ner rucola och basilika tills precis före serveringen.

Italiensk bönsallad med melon och skinka
Italiensk bönsallad med melon och skinka
Italiensk bönsallad med melon och skinka
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1melon- liten, t ex ogen eller cantaloup (750 g)
  • 100 glufttorkad skinka- i skivor

Bönsallad

  • 1fänkålsstånd
  • 1rödlök
  • 250 gkörsbärstomater
  • 1 burkgrillad paprika- i olja (200 g)
  • 1 burkvita bönor- stora (400 g)
  • 6sardeller
  • 1 dlsvarta oliver
  • 3 mskolivolja
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 2 tskbalsamvinäger- gärna lagrad
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 50 grucola
  • 1 krukabasilika
  • 50 gparmesanost

Gör så här

  1. Sallad: Ansa och skiva fänkålen tunt. Skala och finstrimla löken. Halvera tomaterna. Låt paprikan rinna av, strimla den om hel paprika används. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär sardellerna i små bitar.

  2. Blanda grönsaker, bönor, sardeller, oliver, olja och vinäger. Krydda med salt och peppar. 

  3. Halvera, kärna ur och skär melonen i klyftor. Lägg den på ett fat tillsammans med skinkan.

  4. Vänd ner rucola och basilikablad i salladen precis före servering. Lägg den på ett fat och hyvla över parmesanost. Servera med melonklyftor och skinka. 

Vad tyckte du om receptet?