Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Italiensk ägg- och mangoldpaj

Italiensk ägg- och mangoldpaj är en typisk påskrätt i delar av Italien – men den passar förstås att servera året om.

Italiensk ägg- och mangoldpaj
Italiensk ägg- och mangoldpaj
Italiensk ägg- och mangoldpaj
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 600 gmangold- eller spenat
  • 1schalottenlök
  • 3 mskolivolja
  • 4ägg- + 6
  • 3,5 dlricottaost
  • 0,5 dlparmesan- riven
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 tskmejram
  • 2 mskbrödsmulor
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 425 gsmördeg- kyld eller fryst

Pensling

  • ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Grovhacka mangolden. Skala och finhacka löken.

  2. Fräs löken i olja i en stekpanna 2–3 min. Tillsätt mangolden och fräs ytterligare 2–3 min tills att den mjuknat något. Häll blandningen i en sil och pressa ut eventuell vätska.

  3. Vispa upp 4 ägg. Tillsätt ricotta, parmesan, grädde och mejram. Vispa till en slät smet. Rör ner brödsmulor och mangoldfräset. Krydda med salt och peppar.

  4. Kavla ut smördegen lite lätt, om den inte redan är utkavlad, och klä en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, på botten och sidorna. Se till att ca 3 cm smördeg hänger över kanten. Spara deg till locket.

  5. Fyll formen till hälften med smet. Gör 6 fördjupningar i en cirkel runtom i smeten med undersidan av en sked. Knäck ett ägg i varje fördjupning. Lägg försiktigt på resterande smet.

  6. Täck formen med resterande smördeg så att det blir ett lock. Nyp ihop kanten av locket med degen som hänger över kanten så att det sluter tätt. Skär eventuellt ut några garnityr med överbliven deg och garnera pajen. Pensla med uppvispat ägg. Skär några snitt i locket för att släppa ut ånga.

  7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 45 min. Täck pajen med aluminiumfolie om den ser ut att bli för mörk. Låt pajen stå och vila ca 10 min innan den serveras.

Vad tyckte du om receptet?