Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Iste med jordgubbar, rooibos och citron

Iste är den perfekta sommardrycken men det är viktigt att den är kall och inte för söt. En kanna med lock, flaska med en större öppning eller allra helst en termos behövs för att hålla drycken kall. Rooibos kallas även rött te men det är inget te i vanlig mening. Det kommer från den sydafrikanska järneksbusken. Har man inte tid att göra egen jordgubbssaft av färska jordgubbar kan man i stället använda köpt jordgubbssaft.

Iste med jordgubbar, rooibos och citronIste med jordgubbar, rooibos och citronIste med jordgubbar, rooibos och citron
Iste med jordgubbar och rooibos Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 810jordgubbar
  • 3 mskströsocker
  • 5 dlvatten
  • 1 mskrooibos
  • 1 lis
  • 1citron

Gör så här

  1. Snoppa och skiva jordgubbarna och blanda med socker. Låt stå i rumstemperatur i 2–3 tim eller i kyl till nästa dag. Sila ifrån jordgubbarna och spara saften, jordgubbarna som blir över är goda i fil eller i smoothie.

  2. Koka upp vattnet och häll det över teet. Låt stå i ca 6 min. Sila ifrån bladen och låt kallna.

  3. Krossa isen lätt om det behövs. Fyll en kanna med lock, flaska eller termos med isen.

  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den ena halvan i skivor och pressa saften ur den andra. Häll rooibos, jordgubbssaft och citronsaft i kannan. Lägg i citronskivorna och sätt på lock.

Vad tyckte du om receptet?