Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Irish coffee-fondant

Dessa krämiga kaffedesserter ­gräddas precis innan servering och serveras, precis som Irish coffee, varma. Kan förberedas någon dag innan.

Irish coffee-fondantIrish coffee-fondantIrish coffee-fondant
Irish coffee fondant är en lättlagad dessert som du kan förbereda i förväg. En hit för alla chokladälskare! Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 gmörk choklad- (70 %)
  • 40 gsmör- osaltat
  • 1 msksnabbkaffepulver
  • 3ägg
  • 0,75 dlströsocker
  • 1,5 mskvetemjöl

Whiskygrädde

  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskwhisky

Topping

  • 25 gmörk choklad

Gör så här

  1. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från ­värmen och lägg i chokladen. Rör tills chokladen smält. Rör ner ­snabbkaffet och ställ åt sidan.

  2. Vispa upp ägg och socker lätt för hand. Rör ner chokladsmöret i ­äggvispet. Sikta i mjölet och vänd ihop till en jämn smet.

  3. Häll smeten i smorda ugnssäkra portionsformar nästan ända upp till kanten. Ställ in dem i kylen fram tills de ska gräddas och serveras.

  4. Whiskygrädde: Vispa grädden och vänd ner whisky. Ställ in i kylen.

  5. Sätt ugnen på 225°. Grädda fondanterna mitt i ugnen i 8–10 min. Känn med en sticka, de ska vara fasta i kanten och mjuka i mitten.

  6. Toppa med whiskygrädde och hyvla över choklad.

Vad tyckte du om receptet?