Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Involtini di melanzane – italienska auberginerullar

Recept på italienska auberginerullar i tomatsås. Det finns många olika recept på denna rätt. Ibland fyller man rullarna med spagetti eller bröd. Här gör vi dem något mindre matiga då de serveras som en del av antipasti. Det blir lite tomatsås över, men den går utmärkt att spara t ex som pastasås.

Involtini di melanzane – italienska auberginerullar
Involtini di melanzane – italienska auberginerullar
Involtini di melanzane – italienska auberginerullar
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2auberginer- (600 g)
  • 0,5 tsksalt- + 2 krm
  • 2 mskolivolja- + 3 msk
  • 40 gpinjenötter
  • 40 gljust lantbröd
  • 1 litenrödlök
  • 100 gkörsbärskvisttomater
  • 1 krukabasilika
  • 1,5 tskoregano
  • 2 mskrussin- gula
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 1 dlricottaost

Tomatsås

  • 1vitlöksklyfta
  • 3 mskolivolja
  • 1 förppasserade tomater- (500 g)
  • 1 dlvatten
  • 1 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • 40 gpecorino- eller parmesanost

Gör så här

  1. Sås: Skala och krossa vitlöksklyftan och fräs den i oljan i ca 1 min. Tillsätt passerade tomater, vatten, socker, salt och peppar. Låt såsen koka utan lock tills hälften återstår i ca 40 min. Ta upp och släng bort vitlöksklyftan.

  2. Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär auberginen på längden i ca 0,5 cm tunna skivor. Strö över 0,5 tsk salt och låt de stå i ca 30 min för att vätska ur. Fintärna ändbitarna som blir över.

  3. Torka av vätskan som bildats på aubergineskivorna med hushållspapper. Pensla skivorna med 2 msk olja. Stek dem tills de fått fin färg i en het stek- eller grillpanna. Lägg skivorna på ett fat.

  4. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Riv brödet i små bitar. Skala och finhacka löken. Skär tomaterna i små bitar. Repa och grovhacka basilikan.

  5. Stek löken och den tärnade auberginen i 3 msk olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Rör i pinjenötter, bröd, tomater, russin, basilika och oregano. Krydda med 2 krm salt och peppar. Låt fräsa i ca 5 min.

  6. Lägg ca 1 msk av lökfräset i änden på varje aubergineskiva och lägg på en klick ricotta. Rulla ihop till små rullar. Bred ut hälften av tomatsåsen i en ugnssäker form och lägg rullarna i såsen med snittytan nedåt. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min.

  7. Riv ost över involtinin och servera.

Vad tyckte du om receptet?