Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Soltorkade inlagda tomater

Soltorkade inlagda tomater passar till det mesta. Men inte behöver de läggas ut i solen för att torka! Gör egna hemma i ugnen och strö sedan tomaterna över en sallad eller vänd ner dem i pasta. 

Soltorkade inlagda tomater
Soltorkade inlagda tomater
Soltorkade inlagda tomater

Ingredienser

 • 2 kgtomater- gärna små
 • 34vitlöksklyftor
 • 1,5 tsksalt
 • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
 • 1 dlörter- t ex oregano och timjan
 • 4 mskolivolja- + 5-7 dl olivolja för att fylla burkarna

Gör så här

 1. Skölj tomater och örter i kallt vatten. Diska glasburkarna noggrant. Halvera tomaterna, repa örterna och skala vitlöksklyftorna. Fördela allt på plåtar. 

  Foto: Ulrika Pousette

  inlagda-tomater

 2. Sätt ugnen på 100°. Krydda tomaterna med salt och peppar. Strö på örter. Ringla över oljan. Sätt in plåtarna i ugnen 4–6  timmar, beroende på storleken på tomaterna. Har du flera plåtar bör de byta plats då och då.

  Foto: Ulrika Pousette

  inlagda tomater recept

 3. Ta ut plåtarna när tomaterna skrumpnat och torkat ihop lite. Låt svalna. 

  Foto: Ulrika Pousette

  inlagda-tomater

 4. Använd rena redskap när du lägger över tomaterna i de rena glasburkarna. Fyll på med olja och se till att den täcker tomaterna. Tryck ner tomaterna med en gaffel så att det inte finns några luftfickor kvar. Stäng locket. Kan förvaras i kyl ca 2 månader.

  Foto: Ulrika Pousette

  inlagda-tomater5

Vad tyckte du om receptet?

Att göra egna ”soltorkade” tomater är ett fantastiskt enkelt och gott sätt att ta vara på tomaterna när de smakar som mest. Minimalt med jobb – det enda som tar lite tid är timmarna i ugnen.

När du fyllt burkarna finns det många användningsområden. Strö tomaterna över en sallad eller vänd ner dem i pasta. Servera dem till en köttbit eller till ostbrickan. Eller prova att göra en supergod pesto (se recept nedan)! Peston passar utmärkt till antipastibrickan, i pasta eller att rulla in kycklingfiléer med. Den är också en himmelskt god röra till allt sommargrillat!