Soltorkade inlagda tomater passar till det mesta. Men inte behöver de läggas ut i solen för att torka! Gör egna hemma i ugnen och strö sedan tomaterna över en sallad eller vänd ner dem i pasta.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 kgtomater- gärna små
3 – 4vitlöksklyftor
1,5 tsksalt
0,5 tsksvartpeppar- nymald
1 dlörter- t ex oregano och timjan
4 mskolivolja- + 5-7 dl olivolja för att fylla burkarna
Gör så här
Skölj tomater och örter i kallt vatten. Diska glasburkarna noggrant. Halvera tomaterna, repa örterna och skala vitlöksklyftorna. Fördela allt på plåtar.
Foto: Ulrika Pousette
inlagda-tomater
Sätt ugnen på 100°. Krydda tomaterna med salt och peppar. Strö på örter. Ringla över oljan. Sätt in plåtarna i ugnen 4–6 timmar, beroende på storleken på tomaterna. Har du flera plåtar bör de byta plats då och då.
Foto: Ulrika Pousette
inlagda tomater recept
Ta ut plåtarna när tomaterna skrumpnat och torkat
ihop lite. Låt svalna.
Foto: Ulrika Pousette
inlagda-tomater
Använd rena redskap när du lägger över tomaterna i de rena glasburkarna. Fyll på med olja och se till att den täcker tomaterna. Tryck ner tomaterna med en gaffel så att det inte finns några luftfickor kvar. Stäng locket. Kan förvaras i kyl ca 2 månader.
Foto: Ulrika Pousette
inlagda-tomater5
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,3 · 38 röster)
Att göra egna ”soltorkade” tomater är ett fantastiskt enkelt och gott sätt att ta vara på tomaterna när de smakar som mest. Minimalt med jobb – det enda som tar lite tid är timmarna i ugnen.
När du fyllt burkarna finns det många användningsområden. Strö tomaterna över en sallad eller vänd ner dem i pasta. Servera dem till en köttbit eller till ostbrickan. Eller prova att göra en supergod pesto (se recept nedan)! Peston passar utmärkt till antipastibrickan, i pasta eller att rulla in kycklingfiléer med. Den är också en himmelskt god röra till allt sommargrillat!