Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inlagd vegansk ”auberginesill”

Inlagd ”auberginesill” passar veganer och alla andra som vill ha en silliknade rätt. Auberginen liknar sill i sin konsistens när den kokas i kraftigt saltat vatten och sedan får ligga i ättikslag.

Inlagd vegansk ”auberginesill”Inlagd vegansk ”auberginesill”Inlagd vegansk ”auberginesill”
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2auberginer- (à 400 g)
  • 1,5 lvatten- + 3 dl
  • 2 msksalt
  • 2 tskkryddpeppar
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 2 dlströsocker
  • 4lagerblad
  • 1rödlök
  • 1morot

Krämig ”sill”

  • 2salladslökar
  • 1,5 dlImat fraiche- (havrebaserad fraiche)
  • 1 dlmajonnäs- äggfri
  • 2 msksenap- sötstark
  • 0,5 asksmörgåskrasse
  • 0,5 dlpersilja- hackad
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor och sedan i ca 1 cm breda stavar.

    Foto: Per Ranung

    auberginesill

  2. Koka upp 1 1/2 litervatten och salt i en gryta. Lägg i auberginestavarna och låt koka ca 5 min. Ta grytan åt sidan och låt stå ca 15 min. Ta upp auberginen med hålslev och låt rinna av ordentligt. Pressa eventuellt försiktigt med hålsleven så att all vätska pressas ut.

    Foto: Per Ranung

    auberginesill

  3. Krossa kryddpepparkornen i en mortel. Koka upp ättika, socker och 3 dl vatten med kryddpeppar och lagerblad. Låt lagen kallna. Skala och skiva lök och morot. Varva aubergine, lök och morot i en stor burk. Häll över lagen och ställ ”sillen” i kylen ca 1 dygn.

    Foto: Per Ranung

    auberginesill



  4. Krämig vegansk ”sill”:
    Ansa och strimla salladslöken. Rör ihop fraiche, majonnäs och senap. Blanda i salladslök, klippt smörgåskrasse och persilja. Krydda med salt och peppar. Ta upp hälften av den inlagda ”sillen” och blanda ner den i såsen.

    Foto: Per Ranung

    krämig vegansk sill

Vad tyckte du om receptet?