Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inlagd lax med lingon

Inlagd lax serveras på samma sätt som inlagd sill. Det är så lätt att göra att det är konstigt att man inte gör det oftare.

Inlagd lax med lingon
Inlagd lax med lingon
Inlagd lax med lingon
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 500 glaxfilé- (som varit fryst 3 dygn)
  • 0,5 dlhavssalt- finkornigt

Lag

  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvatten
  • 1 bitpurjolök- (ca 10 cm)
  • 1 dllingon
  • 1 tskkryddpepparkorn
  • 2lagerblad
  • 0,5 tsktimjan

Gör så här

  1. Skär laxfilén i ca 1 x 1 cm stora kuber. Lägg dem i en plastpåse tillsammans med salt. Låt dem ligga i rumstemperatur ca 1 timme.

  2. Blanda samman ättika, socker och vatten i en skå så att sockret löses upp. Ansa och finhacka purjolöken. Tillsätt lingon, grovstött kryddpeppar, smulade lagerblad, purjolök och timjan. Låt lagen stå 1-2 timmar.

  3. Häll laxen i ett durkslag och spola hastigt i kallt vatten. Blanda ner den i lagen. Låt stå i kylen ca 1 dygn före servering.

Vad tyckte du om receptet?