Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Skala päronen, skär bort en tunn skiva i botten så päronen står stadigt. Skrapa skaftet. Ta ur kärnhuset med ett kuljärn.
Koka upp portvin, socker, citronsaft och apelsinskal i en kastrull. Ställ ner päronen och låt sjuda tills de är mjuka. Skeda lagen över päronen under kokningen. Låt dem kallna i lagen i kallt vattenbad.
Koka en sås av socker, grädde, sirap, kakao och vaniljsocker, cirka 5 minuter under omrörning. Låt den inte koka för länge, så att den blir hård när den kallnat. Rör då och då tills såsen kallnat. Vispa grädden och blanda med vaniljsocker. Låt stå i kylen till serveringen.
Vid serveringen spritsas en liten klick vaniljgrädde på varje mandelfat, se separat recept. Ställ ett päron ovanpå. Ringla över lite av kolasåsen. Spritsa en klick grädde vid sidan om och dekorera med citronmeliss. Servera genast.
Ugn: 200 grader
Blanda ägg, äggvitor, socker, riven mandel, smält smör och vetemjöl till en smet. Rita cirklar stora som kaffefat på 2 bakplåtspapper, 6 stycken på varje papper.
Bred ut ett tunt lager smet i cirklarna och grädda dem i mitten av ugnen, 7-10 minuter, tills de får fin färg. Lossa och lägg upp på uppochnervända kaffefat medan de är varma. Forma dem med händerna och låt dem kallna. Lägg upp på galler. Gör likadant med nästa omgång.
Recept från Mitt kök