Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inkokta päron på mandelfat med kolasås

Inkokta päron på mandelfat med kolasås
Inkokta päron på mandelfat med kolasås
Inkokta päron på mandelfat med kolasås
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 6päron- gärna greve Moltke

Lag

  • 6 clrött portvin
  • 2 mskströsocker
  • citron- pressad saft av 1/2
  • skal- strimlat av 1/2 apelsin, zest

Sås

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 msksirap- ljus
  • 1 tskkakao
  • 1,5 tskvaniljsocker

Till servering

  • 2 dlvispgrädde- + 2 tsk vaniljsocker
  • 1ägg
  • 2äggvitor
  • 2,25 dlströsocker
  • 100 gsötmandel- skållad riven
  • 50 gsmör
  • vetemjöl- knappt 3 msk

Gör så här

  1. Skala päronen, skär bort en tunn skiva i botten så päronen står stadigt. Skrapa skaftet. Ta ur kärnhuset med ett kuljärn.

  2. Koka upp portvin, socker, citronsaft och apelsinskal i en kastrull. Ställ ner päronen och låt sjuda tills de är mjuka. Skeda lagen över päronen under kokningen. Låt dem kallna i lagen i kallt vattenbad.

  3. Koka en sås av socker, grädde, sirap, kakao och vaniljsocker, cirka 5 minuter under omrörning. Låt den inte koka för länge, så att den blir hård när den kallnat. Rör då och då tills såsen kallnat. Vispa grädden och blanda med vaniljsocker. Låt stå i kylen till serveringen.

  4. Vid serveringen spritsas en liten klick vaniljgrädde på varje mandelfat, se separat recept. Ställ ett päron ovanpå. Ringla över lite av kolasåsen. Spritsa en klick grädde vid sidan om och dekorera med citronmeliss. Servera genast.

  5. Ugn: 200 grader

  6. Blanda ägg, äggvitor, socker, riven mandel, smält smör och vetemjöl till en smet. Rita cirklar stora som kaffefat på 2 bakplåtspapper, 6 stycken på varje papper.

  7. Bred ut ett tunt lager smet i cirklarna och grädda dem i mitten av ugnen, 7-10 minuter, tills de får fin färg. Lossa och lägg upp på uppochnervända kaffefat medan de är varma. Forma dem med händerna och låt dem kallna. Lägg upp på galler. Gör likadant med nästa omgång.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök