Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inkokta päron med citron och verbena

Päronen håller länge, minst till jul om man är noggrann. Det kan passa att ha lite vanilj, kanel, stjärnanis, ingefära, saffran eller grön kardemumma i päronkoket om man vill ha en till smakkomponent. Men det är också gott och elegant som här med bara citron och en aromatisk ört.

Inkokta päron med citron och verbena Inkokta päron med citron och verbena Inkokta päron med citron och verbena
Inkokta päron. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2,5 kgpäron- fast sort
  • 3citroner- små
  • 1 lvatten
  • 5 dlströsocker
  • 10 kvistarverbena- citronmeliss eller mynta

Gör så här

  1. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta gula skalet på 2 citroner och pressa ut saften. Skär en citron i tunna skivor.

  2. Koka upp vatten, socker, citronsaft och citronskal i en gryta.

  3. Skala päronen men behåll skaften och blomfästet. Lägg dem i en skål med kallt vatten och pressad citron, så att de inte mörknar. Om päronen är stora kan de halveras och kärnas ur.

  4. Lägg päronen i den kokande lagen och låt sjuda försiktigt i ca 20 min tills de är mjuka. Prova med en sticka. Lägg i citronskivorna när ca 5 min återstår av koktiden.

  5. Lägg en eller två skivor citron i varje burk. Fördela försiktigt päronen i burkarna och lägg i ett par kvistar av verbena, citronmeliss eller mynta. Koka upp lagen igen och häll den kokheta lagen över päronen så att den täcker. Skruva på locken på en gång. Låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?