Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sparrisen bör marineras 2–3 dagar. Nässelmajonnäsen kan lagas dagen före servering. Morötterna och müslin kan förberedas flera dagar före och förvaras i burkar med lock.
Skala sparrisen noga och skär bort ca 2 cm längst ner. Koka upp vatten, vinäger, smör, timjan och salt i en kastrull. Koka sparrisen i lagen 8–12 min, så att den fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta upp sparrisen och låt den och kokspadet kallna. Lägg sparrisen i en burk och häll över kokspadet. Låt stå 2–3 dygn i kylen.
Torkade morötter: Sätt ugnen på 50 grader. Skala morötterna. Hyvla dem tunt på mandolin. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Torka mitt i ugnen ca 8 timmar. Förvara torrt i en burk med lock.
Krakas müsli: Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kanterna på brödet. Skär det i små tärningar. Skvätt över oljan och strö över salt. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör runt några gånger. Rosta nakenhavren i en varm stekpanna tills den får lite färg. Blanda krutonger och havre.
Nässelmajonnäs: Lägg nässlorna i kokande vatten ca 1 minut. Låt dem rinna av, krama ut all vätska och hacka nässlorna. Mixa dem med 1 dl olja. Blanda äggula, senap och vinäger. Droppa i 1/2 dl olja under kraftig vispning. Vispa ner nässelkrämen. Salta.
Lägg en klick av nässelmajonnäsen i botten på en djup tallrik. Skär sparrisen i 5 cm långa bitar och värm dem försiktigt i kokspadet. Ta upp sparrisen och låt den rinna av. Lägg sparrisen på nässelmajonnäsen. Fördela sallad, späda blad, torkade morötter och müsli runt om. Droppa över olja.