Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rätten blir bäst om man använder den första späda rosaröda rabarbern. Vi använder overheadark i plast. De finns att köpa i kontorsbutiker. Det går att använda vanlig plastfolie, men den kan vecka sig och det blir inte lika fint.
Mandelkross: Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelspån, smör och socker. Strö ut det på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt kallna och krossa det.
Kardemummamjölksgelé: Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Värm mjölk med socker och kardemummakärnor. Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i kardemummamjölken under omrörning. Ta bort kardemummakärnor. Klä botten av en form ca 15x25 cm med overheadark. Häll i mjölken och låt stelna i kylen.
Rabarber: Skala och skär rabarbern i cm-stora bitar. Koka upp vin, vatten och socker. Lägg ner rabarbern och koka under lock 1-2 minuter. Låt rabarbern kallna i lagen.
Vaniljkräm: Snitta vaniljstången på längden. Blanda grädde, mjölk, socker och äggulor i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Sjud och vispa tills krämen tjocknar. Låt svalna. Lyft upp vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna.
Lägg lite vaniljkräm på varje rabarberbit. Ta upp arket med gelé och klipp det i remsor och lägg över rabarbern.
Servera med krossad rostad mandel och rabarberlag vid sidan av.