Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inkokt lax med smör- & dillslungad gurka, fänkål & skarpsås


Inkokt lax blir god med smör- och dillslungad gurka och fänkål och skarpsås.

Inkokt lax med smör- & dillslungad gurka, fänkål & skarpsås
Inkokt lax med smör- & dillslungad gurka, fänkål & skarpsås
Inkokt lax med smör- & dillslungad gurka, fänkål & skarpsås

THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- med skinn

Lag:

  • 1 lvatten
  • 1 msksalt
  • 5vitpepparkorn
  • 0,25purjolök
  • 1morot- skalad och delad
  • 1lagerblad
  • 3dillstjälkar
  • 1 skivacitron

Tillbehör:

  • 1gurka
  • 1fänkål
  • 1 msksmör
  • salt- vitpeppar
  • 2 tskcitronsaft- pressad
  • 2 mskdill- hackad

Sås:

  • 2 dlmajonnäs
  • 1 dlgräddfil
  • 2ägg- kokta (använd gulorna)
  • 0,5 dldill- hackad
  • 1 krmströsocker
  • 1 mskpeppar- pressad citronsaftsalt

Servera med:

  • citron- dill och kokt potatis

Gör så här

  1. 1 Skär portionsbitssnitt i laxfilén, men inte helt igenom. Lägg filén i en traktörpanna.

  2. Koka upp ingredienserna till lagen i 5 minuter. Häll lagen över fisken och sjud under lock, cirka 15 minuter. Fisken är klar när innertemperaturen är cirka 50 grader. Ta av från värmen och ställ ner grytan i kallt vattenbad så att rätten kyls snabbt. Förvara laxen i lagen i kylen till serveringen.

  3. Dela, kärna ur och skär gurkan i 5 centimeter långa bitar. Dela varje bit i två klyftor. Dela fänkålen i fyra klyftor och skiva dem tunt. Fräs gurka och fänkål blanka och lite mjuka på låg värme i en stekpanna. Smaksätt med salt, peppar och lite pressad citron. Vänd ner dillen precis före serveringen.

  4. Blanda majonnäs och gräddfil. Pressa äggulorna genom en sil och rör ner i såsen tillsammans med hackad dill, socker och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen kall.

  5. Lägg fisken på uppläggningsfat. Garnera med citronskivor, en klick sås och dill. Lägg gurka och fänkål runtom. Servera sallad och kokt potatis till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök