Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inkokt lax med grön potatiscrème

toms Tips

 Låt gärna fisken ligga och dra i lagen ett dygn så smakerna hinner komma fram. Laxen blir bara bättre om den till-

 lagas 2–3 dagar före serveringstillfället.

 Potatiscrèmen går att servera varm i stället för kall. Minska då till 1 dl  mjölk.

Inkokt lax med grön potatiscrèmeInkokt lax med grön potatiscrèmeInkokt lax med grön potatiscrème

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- med skinn
  • 1morot
  • 2rödlökar
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 1 dlvitvinsvinäger
  • 3 dlströsocker
  • 8 dlvatten
  • 2 msksalt
  • 2lagerblad
  • 10svartpepparkorn
  • 1 mskbruna senapskorn
  • 1 msksenapskorn- gula

Grön potatiscrème

  • 600 gmandelpotatis
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 dlmjölk
  • 1 dldill- hackad
  • 0,75 dlolivolja- mild
  • 1 tsksalt
  • 2 tskcitron- pressad

Garnering

  • 12dillvippor
  • 1 mskolivolja
  • 50 gvästerbottensost

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar à 150 g. Bitarna ska vara ca 5 x 6 cm stora.

  2. Skala och skiva morot och lök. Koka upp ättika, vinäger, socker, vatten och salt. Lägg i grönsaker och kryddor. Låt koka utan lock ca 5 min.

  3. Lägg i fisken och dra kastrullen från plattan. Sätt i en termometer och ta upp fisken när innertemperaturen är 45°. Kyl lagen och fisken var för sig. Häll den kalla lagen över fisken och låt den gärna stå över natten.

  4. Skala potatis och och koka mjuk i vatten tillsammans med en skalad vitlöksklyfta. Låt potatisen rinna och ånga av. Låt svalna något. Mixa mjölken med dill.

  5. Pressa potatisen i en bunke och häll i dillmjölk, olivolja, salt och citronsaft. Låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?