Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inkokt lax med dillslungad potatis och gräddfil

Inkokt lax med dillslungad potatis och gräddfil är god både till vardag och fest. Ättika och dill sätter smaken i denna svenska husmansrätt. 

Inkokt lax med dillslungad potatis och gräddfil
Inkokt lax med dillslungad potatis och gräddfil
Inkokt lax med dillslungad potatis och gräddfil
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 glaxfilé
  • 2morötter
  • 2lökar- gula
  • 4 mskättiksprit- (12%)
  • 2 mskströsocker
  • 2lagerblad
  • 800 gpotatis
  • 1 krukadill- eller 2 msk dillfrön
  • smör
  • salt

Tillbehör

  • 2 dlgräddfil
  • 150 gsallad- blandad

Gör så här

  1. Skär laxen i kuber, ca 3 x 3 cm. Lägg dem i en form. Skala och skär morötter och lök i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten, ättika, socker, lagerblad och 1 msk salt och låt koka upp. Häll den kokande lagen över laxen och låt stå ca 15 min.

  2. Skala eventuellt potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering. Låt potatisen rinna av och blanda ner hackad dill och 1 msk smör.

  3. Garnera laxen med den sparade dillen och servera den med grönsaker, dillslungad ­potatis, gräddfil och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Måns Ranung