Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på inkokt lax med tomatmajonnäs. Inkokt lax blir saftigt och gott och här får den fin dillsmak från dillfrön och färsk dill som läggs på vid servering. Tomatmajonnäsen är både söt och het på samma gång och passar perfekt till laxen.
Sätt ugnen på 175°. Skär laxen i 2–3 cm breda bitar. Lägg den med skinnsidan ner i en ugnssäker form.
Koka upp vatten, socker, vinäger, dillfrön och salt. Häll den heta lagen över laxen och tillaga mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut och låt svalna.
Ställ formen i kylen och låt laxen ligga i lagen i ca 1 dygn.
Tomatmajonnäs: Skär tomaterna i bitar. Rosta dem i 1 msk olja i en stekpanna på hög värme tills de fått fin färg och det mesta av vätskan kokat in. Blanda i socker och sambal oelek och låt svalna.
Lägg tomaterna i en mixerkanna och tillsätt ägg, senap och 2 dl olja. Sätt stavmixern i botten på kannan och dra den sakta uppåt under mixning. Mixa till en fluffig majonnäs. Krydda med salt.
Ta laxbitarna ur lagen och torka lätt med hushållspapper. Lägg dem på ett fat och garnera med sallad, citronklyftor och dill. Servera med tomatmajonnäs.