Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inkokt lax med asiatiska smaker, koriandermajonnäs och picklad gurka

Bjud på lax med asiatisk toutch! Inkokt lax med koriandermajonnäs och picklad gurka är en perfekt rätt som går att förbereda. Allt kan lagas dagen före.

Inkokt lax med asiatiska smaker, koriandermajonnäs och picklad gurkaInkokt lax med asiatiska smaker, koriandermajonnäs och picklad gurkaInkokt lax med asiatiska smaker, koriandermajonnäs och picklad gurka
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 700 glaxfilé- med skinn
  • 1rödlök- liten
  • 25 gingefära
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 3 dlrisvinäger
  • 2 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 1 msksalt
  • 3korianderkvistar

Koriandermajonnäs

  • 2äggulor
  • 0,5 dlkoriander- hackad
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1 tskdijonsenap
  • 2 krmsalt
  • 0,75 dlolivolja
  • 0,75 dlrapsolja

Chilipicklad gurka

  • 1gurka
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1 dlrisvinäger
  • 1 dlströsocker
  • 2 dlvatten
  • 2 krmsalt

Garnering

  • koriander

Tillbehör

  • potatis- kokt
  • sallad

Gör så här

  1. Majonnäs: Blanda äggulor, koriander, citronsaft, senap och salt. Tillsätt de båda oljesorterna, först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig omrörning.

  2. Gurka: Skär chilin i 1/2 cm stora bitar. Koka upp chili, vinäger, socker, vatten och salt. Låt lagen kallna. Skala och skiva gurkan och lägg i lagen. Ställ gurkan i kylen fram till servering.

  3. Sätt ugnen på 100° varmluft. Halvera och skiva löken. Skala och skiva ingefäran. Skiva chilin. Skölj limen noga i ljummet vatten och skär den i skivor.

  4. Koka upp vinäger, vatten, socker och salt. Lägg lax, grönsaker, lime och koriander i en ugnssäker form. Häll över den varma lagen och tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt laxen svalna ca 10 min eller låt den kallna i lagen.

  5. Garnera laxen med koriander och servera med koriandermajonnäs, chilipicklad gurka, potatis och sallad.

Vad tyckte du om receptet?