Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inkokt lax med äppeljuice och selleripuré

Inkokt lax med sparris blir en god och fräsch rätt!

Inkokt lax med äppeljuice och selleripuré
Inkokt lax med äppeljuice och selleripuré
Inkokt lax med äppeljuice och selleripuré
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 700 glaxfilé- skinnfri
  • 2schalottenlökar- finskurna
  • 3 dläppeljuice
  • vitpepparkorn- några hela
  • 4lagerblad
  • 0,5 huvudrotselleri- skalat
  • 6potatisar- skalade
  • 100 gsmör
  • 1 dlgrädde- cirka
  • 1 buntsparris
  • 1 bitpepparrot- skalad
  • 0,5citron- saft och yttre skal
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 askärtskott

Gör så här

  1. Gnid in laxbitarna i socker och salt. Låt dem gärna ligga och dra (rimma) i kylen över natten.

  2. Koka upp äpplejuice, lök, vitpepparkorn och lagerblad.

  3. Ta av kastrullen från plattan, lägg laxbitarna i kastrullen, och sätt på ett lock. Det tar 15-25 min tills laxen är klar.

  4. Skär potatis och rotselleri i bitar och koka mjuka i vatten.

  5. Häll av vattnet och passera genom sil eller använd potatispress för att få en slät puré. Smält smöret, grädden och vispa ner i potatis- och sellerimoset. Smaksätt med salt.

  6. Vispa crème fraichen fast och riv i pepparrot samt lite citronskal.

  7. Skala och skär sparrisarna i bitar. Koka dem lätt i saltat vatten.

  8. Lägg upp purén i en djup tallrik och laxbitarna ovanpå. Sila, värm på och smaksätt eventuellt äppelbuljongen med salt och lite citronsaft.

  9. Fördela buljongen över laxen.

  10. Lägg en klick pepparrotscrème fraiche på laxen, sparrisen runtom och toppa med ärtskott.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök