Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Injera

Injera är ett långjäst etiopiskt bröd. Det tar sin tid att göra injerabröd, men det absolut värt det. Du hittar teff- och hirsmjöl i välsorterad butik eller hälsokostaffär.

Liselotte Forslin
Injera
Injera
Injera
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2 dlvatten- + 10 + 2 dl
  • 2 dlteffmjöl- + 3 dl
  • 5 dlhirsmjöl
  • 1 msksalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.Värm 2 dl vatten till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Rör i 2 dl teffmjöl. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur 2 dagar.

  2. Värm 10 dl vatten till 37°. Blanda ihop 3 dl teffmjöl, hirsmjöl, salt och vattnet till en klumpfri smet. Blanda i surdegssmeten. Låt stå ytterligare 2 dagar.

  3. Ta bort vätskan som ligger överst på smeten. Värm 2 dl vatten till 85°. Häll vattnet i smeten och rör om så att det blandas väl. Låt svalna i rumstemperatur ca 3 timmar.

  4. Värm en plastbelagd stekpanna. Häll ca 1 dl smet i pannan och grädda på ena sidan tills det bildas små hål i injeran. Stjälp upp injeran och låt svalna på en handduk. Förvara injeran i plastpåsar om de inte äts direkt.

Vad tyckte du om receptet?