Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ingefärsgravad lax med honungssenapssås

Recept på ingefärsgravad lax. Skär upp laxen strax före servering så håller den sig saftig och fin.

Ingefärsgravad lax med honungssenapssås
Ingefärsgravad lax med honungssenapssås
Ingefärsgravad lax med honungssenapssås
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- med skinn,som varit fryst minst 3 dygn
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 dlsalt
  • 0,5 dlingefära- finhackad
  • 1 mskvitpeppar- krossad
  • 1 krukadill

Garnering

  • citronskal- strimlat
  • dill

Honungssås

  • 3 msksenap
  • 1 mskhonung- flytande
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 dlrapsolja
  • 1 dldill- hackad

Gör så här

  1. Blanda socker och salt. Lägg laxen i en djup form och massera in gravningsblandningen, ingefära och peppar på båda sidorna av laxen.

  2. Grovhacka dillen och strö den över laxen. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 3 timmar. Ställ sedan laxen i kylen ca 12 timmar.

  3. Honungssenapsås: Blanda senap, honung, vinäger, socker, salt och peppar. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle under omrörning. Rör ner dillen.

  4. Ta ut laxen ur kylen. Häll bort vätskan som bildats och lägg den i en ren form. Täck med plastfolie och låt grava vidare i kylen 2 dygn.

  5. Skär laxen i tunna skivor vid servering. Garnera med citronskal och dill. Servera med honungssenapssås.

Vad tyckte du om receptet?