Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Indiskt lammspett med mangonchutney och kalonjiraita är kryddigt och gott. Kalonjifrön kallas även för nigellafrön. Fröna doftar lite som fänkål och smakar som en kombination av peppar och muskot med inslag av bitterhet.
Marinad: Rosta spiskummin, nejlikor, kardemumma, kanel och stjärnanis i en torr stekpanna tills de börjar dofta. Stöt kryddorna i en mortel och blanda med gurkmeja och olja.
Putsa köttet och skär det i ca 2 cm breda bitar. Blanda köttet med marinaden och låt marinera i kylen ca 8 timmar.
Chutney: Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka chilin (behåll kärnorna för lite mer hetta). Fräs lök, vitlök och chili i olja i en kastrull ca 3 min. Tillsätt ingefära och mango och fräs ytterligare ca 1 minut.
Blanda i sockret och tillsätt ättika. Låt sjuda utan lock ca 20 min. Mixa chutneyn lite slarvigt med mixerstav och krydda med salt. Låt kallna.
Raita: Skär gurkan i små tärningar. Blanda dem med saltet i en sil och låt stå ca 15 min. Blanda yoghurten med gurka, mynta, kalonjifrön och chiliflakes. Förvara i kylen fram till servering.
Tänd grillen och låt den få fin glöd. Trä upp köttet på små grillspett. Krydda med salt. Grilla dem direkt (över glöden) runt om ca 5 min.
Servera spetten med mangochutney, raita och basmatris. Garnera med mynta.