Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Indiskt lammspett med mangonchutney och kalonjiraita

Indiskt lammspett med mangonchutney och kalonjiraita är kryddigt och gott. Kalonjifrön kallas även för nigellafrön. Fröna doftar lite som fänkål och smakar som en kombination av peppar och muskot med inslag av bitterhet.

Indiskt lammspett med mangonchutney och kalonjiraita
Indiskt lammspett med mangonchutney och kalonjiraita
Indiskt lammspett med mangonchutney och kalonjiraita
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 glammytterfilé
  • 1 tsksalt

Marinad

  • 2 tskspiskummin- hel
  • 5kryddnejlikor
  • 2kardemummakapslar
  • 1kanelstång
  • 1stjärnanis
  • 0,5 tsksvartpeppar- hel
  • 1 tskgurkmeja- mald
  • 2 mskrapsolja

Mangochutney

  • 250 gmango- fryst
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5chili- röd, t ex spansk peppar
  • 2 mskrapsolja
  • 1 mskingefära- riven
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 mskättiksprit- (12 %)
  • 0,5 tsksalt

Raita

  • 2 dlyoghurt- turkisk
  • 1 bitgurka- (ca 10 cm)
  • 0,5 tsksalt
  • 2 mskmynta- hackad
  • 1 tskkalonjifrön- (svarta lökfrön)
  • 2 krmchiliflakes

Tillbehör

  • basmatiris
  • mynta

Gör så här

  1. Marinad: Rosta spiskummin, nejlikor, kardemumma, kanel och stjärnanis i en torr stekpanna tills de börjar dofta. Stöt kryddorna i en mortel och blanda med gurkmeja och olja.

  2. Putsa köttet och skär det i ca 2 cm breda bitar. Blanda köttet med marinaden och låt marinera i kylen ca 8 timmar.

  3. Chutney: Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka chilin (behåll kärnorna för lite mer hetta). Fräs lök, vitlök och chili i olja i en kastrull ca 3 min. Tillsätt ingefära och mango och fräs ytterligare ca 1 minut.

  4. Blanda i sockret och tillsätt ättika. Låt sjuda utan lock ca 20 min. Mixa chutneyn lite slarvigt med mixerstav och krydda med salt. Låt kallna.

  5. Raita: Skär gurkan i små tärningar. Blanda dem med saltet i en sil och låt stå ca 15 min. Blanda yoghurten med gurka, mynta, kalonjifrön och chiliflakes. Förvara i kylen fram till servering.

  6. Tänd grillen och låt den få fin glöd. Trä upp köttet på små grillspett. Krydda med salt. Grilla dem direkt (över glöden) runt om ca 5 min.

  7. Servera spetten med mangochutney, raita och basmatris. Garnera med mynta.

Vad tyckte du om receptet?