Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Indiska lammfärsbollar i kokos

Blandningen av kryddor är hemligheten i indisk matlagning. Den kallas ”masala”, som betyder just blandning. En masala kan variera i det oändliga, men grundmasalan kallas för garam masala, och är för oss nordbor den mest vanliga. De här indiska lammfärsbollarna är kryddiga, men milda i smaken. Servera tillsammans med ris, gärna basmatiris.

Indiska lammfärsbollar i kokosIndiska lammfärsbollar i kokosIndiska lammfärsbollar i kokos
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 glammfärs
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 tskgaram masala
  • 1 tskspiskummin
  • 0,5 tskpaprikapulver
  • 1 dlkoriander- hackad
  • 3 mskströbröd
  • 1 dlmjölk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmpeppar- nymald
  • smör- till stekning

Sås

  • 2vitlöksklyftor- hackade
  • 2 mskingefära- hackad färsk
  • 1 tskgurkmeja
  • 1 tskgaram masala
  • 1kanelstång
  • 1 burkkokosmjölk- 400 ml
  • 0,5 dlvatten
  • 3 mskmango chutney- gärna spicy
  • 1 dlsultanrussin
  • salt
  • peppar- nymald

Till garnering

  • röd chili- strimlad
  • koriander- färsk

Gör så här

  1. Köttbollarna: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg. Låt de torra kryddorna fräsa med mot slutet. Ta från värmen och låt kallna.

  2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt dra cirka 10 minuter.

  3. Blanda alla ingredienser till färsen.

  4. Forma färsen till 16 bollar. Bryn dem i smör i en stekpanna. Ställ åt sidan.

  5. Såsen: Fräs vitlök, ingefära och torkade kryddor sakta i smör i en gryta. Tillsätt kokosmjölk, vatten och chutney. Koka ihop cirka 10 minuter under lock.

  6. Lägg i köttbollarna och koka dem sakta i såsen cirka 10 minuter. Vänd dem någon gång under tiden.

  7. Blanda i russin när ett par minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar. Strö över strimlad chilifrukt och koriander.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök