Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Servera gärna körsbärspajen med vaniljglass och vispgrädde. Om du vill göra en större paj, i en form som är cirka 24 centimeter i diameter, kan du dubbla receptet och grädda i 5–10 minuter längre.
Sätt ugnen på 175 grader.
Tärna smöret och lägg det i en bunke, blanda i alla torra ingredienser. Blanda till en smulig pajdeg, blanda i ägget och vattnet och lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Lägg körsbären i en kastrull, tillsätt socker, farinsocker och majsstärkelse. Koka upp och rör under tiden. Låt fyllningen svalna.
Ta ut degen ur kylen och dela upp den i två bitar, den ena lite större än den andra. Kavla ut den större och täck botten och kanterna på en liten stekpanna eller en liten springform, cirka 15–16 centimeter i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv.
Lägg i fyllningen. Kavla ut den andra degbiten, spara en liten bit till dekoration, och lägg den över fyllningen. Jämna till kanterna och tryck ihop med degkanten från botten. Pensla locket med ägg, lätt uppvispat med en gaffel.
Skär ut fyra blad av degen som blivit över. Skär fyra 1 centimeter långa snitt i lockets mitt, som en stjärna. Lägg på bladen mellan snitten. Grädda mitt i ugnen i cirka 20–25 minuter tills pajen fått en gyllenbrun färg.
Recept från Mitt kök