Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på inbakad calvados-äppelpaj. Servera pajen med vaniljglass och calvadoskolasås. Blir det sås kvar är den god att servera till glass och bär.
Skär smöret i tärningar och blanda med mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 1 timme.
Fyllning: Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek i två omgångar i en stekpanna med smör och socker. Strö över kryddor, vaniljsocker och calvados mot slutet. Låt svalna. Vänd i majsstärkelsen.
Sätt ugnen på 175°. Dela paj-degen i två bitar. Kavla ut den ena biten på mjölad arbetsbänk och klä en pajform, ca 24 cm i diameter. Vispa upp ägget med vattnet och pensla kanterna. Lägg fyllningen i pajskalet.
Kavla ut den andra degbiten och täck formen. Tryck ihop kanterna. Pensla med ägg och strö över råsocker. Skär skåror i pajlocket.
Sätt pajen på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna.
Calvadoskolasås: Häll grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blivit ljusbrun. Ta kastrullen från värmen och rör i calvados. Koka upp igen.
Servera pajen med varm eller ljummen calvadoskolasås och glass.