Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inbakad brieost med lingon

Smält ost och sylt är en ”match made in heaven”! Här använder vi brie – men det går även bra med camembert eller någon annan vitmögelost. Lingonsylt till den smälta brien är himmelskt gott.

Inbakad brieost med lingon
Inbakad brieost med lingon
Inbakad brieost med lingon
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1brieost- hel (500 g)
  • 0,5 dllingonsylt
  • 1 rullesmördeg- kyld (230 g)

Pensling

  • 1ägg

Till servering

  • kex- eller baguette

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Bred lingonsylt på osten. Klä in osten i smör­degen. Skär bort överflödig deg och använd den till att skära ut små dekorationer, t ex löv som på bilden.

  2. Lägg dekorationerna på degen och pensla dem med uppvispat ägg. Skär försiktigt några snitt i smördegen (utan i att skära i osten) för att ånga ska kunna släppas ut. Lägg osten på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Grädda osten mitt i ugnen i ca 20 min tills smördegen är gyllene. Täck den med ett bakplåtspapper om den får färg för fort. Servera osten direkt med kex eller baguette.

Vad tyckte du om receptet?