Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Hummus är en mycket god och användbar röra. Ett halvkilo kikärter räcker till tre satser hummus. Hummusen går bra att frysa om du vispar den efter tining och justerar konsistensen med vatten. Men den är i särklass godast nygjord utan att den ens mellanlandat i kylen.
Blötlägg kikärterna i 4 liter vatten och 3 msk salt i en kastrull. Täck över och låt stå 12 timmar.
Häll bort blötläggningsvattnet och skölj kikärterna i ett durkslag. Lägg tillbaka kikärterna i kastrullen med 3 liter vatten och 1 msk salt.
Koka upp och låt koka livligt ca 5 min. Skumma av och lägg ner ingefära och lagerblad. Sjud tills kikärterna är riktigt mjuka, 25–60 min.
Ta upp 5 dl kokheta kikärter och lägg i matberedare eller en hög mixerskål. Tillsätt 2 dl hett kokspad och tahini. Mixa så slätt du önskar och tillsätt mer kokspad tills konsistensen är som tunn äppelmos. Låt svalna något.
Mortla spiskummin fint med socker, skala vitlöksklyftan och skiva tunt. Mortla till fint mos med spiskummin. Tillsätt pressad citron och låt stå ca 1 minut. Blanda ner i hummusen. Justera konsistensen med mer kokspad om det behövs och krydda med salt och vad du önskar.
Recept Lisa Förare Winbladh