Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hummersoppa

Hummersoppan serveras i små koppar på samma tallrik som skaldjur och såser. 

Hummersoppa
Hummersoppa
Hummersoppa
Foto: Agneta Thorsèn

Fond

  • 3humrar- skalen
  • 1 kgräkor- (325 g skalade)
  • 1 mskrapsolja
  • 100 grotselleri
  • 100 gfänkål
  • 1schalottenlök
  • 1 dltorr vit vermouth
  • 1 lvatten
  • 1 msktomatpuré

Till soppan

  • 1 msksmör
  • 3 mskvetemjöl
  • 7 dlhummerfond- silad
  • 1 dltorr vit vermouth
  • 1 msktomtpuré
  • 1 tsksalt
  • 2 dlvispgrädde

Tillbehör

  • 4 skivorvitt formbröd
  • 2 msksmör
  • 2 mskdill- hackad

Gör så här

  1. Fond: Ta ut köttet ur humrarna och skär det i bitar. Skala räkorna. Låt stå kallt. Krossa skalen på humrarna. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs skalen under omrörning så att de blir torra och inte brända, ca 5 min.

  2. Skala och fintärna rotsellerin. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och finhacka löken. Blanda ner rotselleri, fänkål och lök i kastrullen och fräs ytterligare ca 3 min. Tillsätt vermouth, vatten och tomatpuré. Låt fonden sjuda utan lock ca 40 min. Sila genom finmaskig sil.

  3. Soppa: Smält smör i en kastrull och rör ner mjöl. Vispa ner hummerfonden, vermouth, tomatpuré och salt. Låt soppan sjuda ca 10 min.

  4. Kantskär brödet och skär det i trekanter. Stek bröden gyllenbruna i smör och dill.

  5. Vispa grädden luftig till soppan och rör ner den strax före servering. Servera med smörstekt toast.

Vad tyckte du om receptet?