Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hummersås - recept

Himmelsk sås som passar på en riktigt fin middag och till de flesta fisk- och skaldjursrätter. Lyxigast blir den förstås om den kokas på hummerskal men med kräftskal eller räkskal blir det en god skaldjurssås.

Hummersås - recept
Hummersås - recept
Hummersås - recept
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 500 ghummerskal- eller kräft- eller räkskal
  • 1gul lök- hackad
  • 1 msktomatpuré
  • 1morot- skivad
  • 2lagerblad
  • 1 tskfänkålsfrön
  • olja- till stekning
  • 2tomater- i bitar
  • 0,5 dlkonjak
  • 2 dlvatten
  • 2 dlvitt vin
  • 5 dlvispgrädde
  • salt
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 msksmör

Gör så här

  1. Fräs skal, lök, tomatpuré, morot, lagerblad och fänkålsfrön i olja i en kastrull på hög värme i cirka 4 minuter.

  2. Tillsätt tomater, konjak, vatten, vin och grädde. Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter. Rör om då och då.

  3. Sila såsen och koka ihop tills cirka hälften återstår. Smaka av med salt.

  4. Red av med majsena utrört i lite kallt vatten och låt såsen koka upp igen.

  5. Vispa eller mixa ner smör med en mixerstav.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök