Grundrecept på sushiris
1 timme.
Hela satsen sushiris räcker till 40 små bitar. Riset går bra att göra dagen före servering.
• 3 dl sushiris
• 4 dl vatten
• 4 msk japansk risvinäger
• 2 msk strösocker
• 1 tsk salt
Gör så här:
1. Skölj riset noga i kallt vatten. Lägg riset i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt stå under lock ca 30 min. Skölj riset ytterligare ca 5 gånger i en sil.
2. Koka upp 4 dl vatten med riset, sänk värmen och sjud på svag värme under lock ca 15 min. Riset är färdigt när allt vatten kokat in. Ta kastrullen åt sidan och låt riset stå under lock ca 10 min.
3. Häll upp riset i en skål. Blanda vinäger, socker och salt så att sockret löses upp. Häll blandningen över riset och blanda varsamt med en blöt träsked. Låt riset kallna.
Recept av Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Petra Pettersson