Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hummer Thermidor

Lyxigt fredagsgott blir det med gratinerad hummer. Här är en riktig favorit!

Hummer Thermidor
Hummer Thermidor
Hummer Thermidor
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2humrar
  • 2schalottenlökar
  • 100 gchampinjoner
  • 1 mskolivolja
  • 2 mskvetemjöl
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 dlvispgrädde
  • 2tomater
  • 2 mskpersilja- hackad
  • 1 mskkonjak
  • 1 tskdijonsenap
  • 0,5 tsksalt
  • 5 droppartabasco
  • 1 dlost- lagrad, riven

Garnering

  • dill

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250° och grill. Dela humrarna på längden. Ta ut hummerköttet ur skalen och knäck klorna, skär köttet i cm-stora bitar. Sätt in skalen i kylen under tiden.

  2. Skala och hacka schalottenlöken. Ansa champinjonerna och hacka dem grovt. Stek lök och svamp i olja. Pudra över mjöl. Häll på vin och grädde och rör om. Koka upp stuvningen.

  3. Hacka tomaterna och rör ner i stuvningen. Tillsätt persilja, konjak, senap, salt och tabasco. Koka upp och låt svalna något. Blanda ner hummerköttet i stuvningen.

  4. Lägg hummerskalen på en plåt och fördela stuvningen i skalen. Strö över osten och gratinera mitt i ugnen, ca 5 min, tills humrarna fått en fin, gyllenbrun färg. Garnera med dill och servera genast med bröd till. 

Vad tyckte du om receptet?