Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hummer med blomkål, picklade tomater och mandel

Blomkålspurén serveras ljummen eller avsvalnad men inte kylskåpskall.

Hummer med blomkål, picklade tomater och mandelHummer med blomkål, picklade tomater och mandelHummer med blomkål, picklade tomater och mandel
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2humrar- kokta (à 550 g)
  • 150 gsmör

Tomater

  • 20tomater- i olika färger
  • 1,5 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlättiksprit- (12 %)

Blomkål

  • 1blomkålshuvud- (ca 1 kilo)
  • 3 dlvispgrädde
  • 0,5 dlcrème fraiche
  • 0,75 tsksalt

Garnering

  • 50 gsaltrostade mandlar- gärna marconamandlar
  • 100 gforellrom
  • 30 bladlibbsticka- eller stjälkselleriblad

Gör så här

  1. Tomater: Koka upp vatten, socker och ättika så att sockret löses upp. Låt lagen kallna. Halvera tomaterna och lägg dem i lagen. Låt stå i kylen ca 1 timme.

  2. Knäck klor och stjärt på humrarna och ta ut köttet. Lägg köttet i kylen så länge.

  3. Blomkålspuré: Skär bort blomkålsbuketterna från stammen. Ansa och hyvla stammen tunt på mandolin. Skär ut 40 små buketter av resterande blomkål, ca 2 cm. Förväll buketter och stamskivor i lättsaltat vatten ca 30 sekunder. Ta upp och lägg dem i kallt vatten så att kokningen avstannar.

  4. Skär den övriga blomkålen i bitar. Koka den mjuk i grädde och crème fraiche. Häll av men spara grädden. Mixa och späd undan för undan med grädden till krämig konsistens. Krydda med salt.

  5. Grovhacka mandlarna.

  6. Bryn smöret. Slunga hummern snabbt i smöret. Lägg en sked blomkålspuré, hummerbitar, tomat, blomkålsbuketter och stammen från blomkålen på tallrikar. Toppa med forellrom, mandlar, libbsticka och brynt smör.

Vad tyckte du om receptet?