Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på hot pot med fisk och räkor. Det blir så gott att sjuda fast fisk och stora räkor i en mustig buljong. Servera med avokadokräm med ingefära och färdig sukiyakisås.
Sätt ugnen på 200°. Skala räkorna. Lägg dem i kylen så länge. Lägg räkskalen på en plåt. Halvera löken med skalet kvar. Krossa vitlöken med skal med sidan av ett knivblad och lägg bland räkskalen. Lägg på eventuellt annat grönsaksrens. Rosta mitt i ugnen i ca 30 min.
Ta ut och fräs räkskal och lök i olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré och låt det fräsa i 2–3 min.
Skär citrongräsen i bitar och banka på dem med t ex en mortelstöt så att de spricker upp. Lägg dem i grytan. Tillsätt vatten och miso och låt sjuda utan lock i ca 1 tim. Smaka av med salt och socker. Sila buljongen.
Avokadokräm: Halvera och kärna ur avokadorna. Gröp ut fruktköttet och mosa det med en gaffel. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda avokadon med limeskal och -saft samt ingefära.
Ansa och skiva salladslöken. Kärna ur och skiva chilin tunt. Blanda ner lök, chili och olja i avokadoröran, spara lite chili till garnering. Krydda med salt. Lägg röran i en skål och toppa med den sparade chilin.
Skär fisken i ca 3 x 3 cm stora tärningar. Skär majskolvarna i ca 2 cm tjocka skivor. Skär pak choien i långa klyftor. Skär limen i klyftor.
Lägg fisk, räkor, grönsaker, svamp, lotusrot och sugar snaps i skålar eller på ett fat. Häll upp sukiyakisås och soja i små skålar och toppa sojan med rostade sesamfrön.
Låt var och en doppa fisk, räkor, grönsaker och svamp i den sjudande buljongen och ät med dippsåserna.
Läs också: