Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hot pot med fisk och räkor i rostad räkbuljong

Recept på hot pot med fisk och räkor. Det blir så gott att sjuda fast fisk och stora ­räkor i en mustig buljong. Servera med avokadokräm med ingefära och färdig sukiyakisås.

Hot pot med fisk och räkor i rostad räkbuljongHot pot med fisk och räkor i rostad räkbuljongHot pot med fisk och räkor i rostad räkbuljong
Hot pot med räkor och fisk. Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 600 gmarulk- eller annan fast vit fisk
  • 1 kgvannameiräkor- med skal, MSC-märkta
  • 2majskolvar- förkokta
  • 2pak choi- små
  • 1lime
  • 100 genokisvamp
  • 100 glotusrot- fryst, skivad
  • 100 gsugar snaps

Buljong

  • skal- från räkorna
  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • grönsaksrens- t ex morotsskal, plockade örtkvistar mm ev
  • 3 mskrapsolja
  • 2 msktomatpuré
  • 3citrongräs
  • 2 lvatten
  • 3 mskmisopasta- ljus
  • 2 msksalt
  • 2 mskströsocker

Avokadokräm med ingefära

  • 2avokador
  • 1lime
  • 2 mskingefära- riven
  • 2salladslökar
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 0,5 dlrapsolja
  • 2 krmsalt

Tillbehör

  • sukiyakisås- orientalisk
  • 1 dlljus soja
  • 0,5 tsksesamfrön- rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala räkorna. Lägg dem i kylen så länge. Lägg räk­skalen på en plåt. Halvera löken med skalet kvar. Krossa vitlöken med skal med sidan av ett knivblad och lägg bland räkskalen. Lägg på eventuellt annat grönsaksrens. Rosta mitt i ugnen i ca 30 min.

  2. Ta ut och fräs räkskal och lök i olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré och låt det fräsa i 2–3 min.

  3. Skär citrongräsen i bitar och banka på dem med t ex en mortelstöt så att de spricker upp. Lägg dem i grytan. Tillsätt vatten och miso och låt sjuda utan lock i ca 1 tim. Smaka av med salt och socker. Sila buljongen.

  4. Avokadokräm: Halvera och kärna ur avokadorna. Gröp ut fruktköttet och mosa det med en gaffel. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda avokadon med limeskal och -saft samt ingefära.

  5. Ansa och skiva salladslöken. Kärna ur och skiva chilin tunt. Blanda ner lök, chili och olja i avokadoröran, spara lite chili till garnering. Krydda med salt. Lägg röran i en skål och toppa med den sparade chilin.

  6. Skär fisken i ca 3 x 3 cm stora tärningar. Skär majskolvarna i ca 2 cm tjocka skivor. Skär pak choien i långa klyftor. Skär limen i klyftor.

  7. Lägg fisk, räkor, grönsaker, svamp, lotusrot och sugar snaps i skålar eller på ett fat. Häll upp sukiyakisås och soja i små ­skålar och toppa sojan med rostade sesamfrön.

  8. Låt var och en doppa fisk, räkor, ­grönsaker och svamp i den sjudande buljongen och ät med dippsåserna.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: