Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Hemlagad hönsbuljong. Det är det enkla knepet bakom den perfekta soppan. Hönsbuljongen sköter sig själv på spisen och kräver ingen passning efter att den skummats. Höns kan bytas ut mot kyckling.
Skär bort gumpen på hönsen och det gulaste fettet. Skala och skär morötter, lök och selleri i mindre bitar.
Lägg hönsen i en gryta och häll på vatten och vin. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt rotfrukter, timjan, lagerblad, salt och peppar. Sjud buljongen under lock tills hönsen är riktigt möra, ca 2 timmar.
Ta upp och låt hönsen kallna. Sila buljongen och låt koka ihop till 4 liter. Använd buljongen i soppa eller frys in i lagom stora förpackningar. I kylen håller buljongen ca 1 vecka, i frysen ca 6 månader.
Ta bort skinn och ben från hönsen och skär det i mindre bitar. Använd hönsköttet i soppa, i en pastarätt eller i paj. Av två höns blir det ca 600 g benfritt kött.
Foto: Per Ranung
hönsbuljong
Buljongen och hönsköttet används i två smakrika soppor – en med klassisk currysmak och en med chili och ingefära. Se recept nedan: