Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hönsbuljong

Hemlagad hönsbuljong. Det är det enkla knepet bakom den perfekta soppan. Hönsbuljongen sköter sig själv på ­spisen och kräver ingen passning efter att den skummats. Höns kan bytas ut mot kyckling.

Hönsbuljong
Hönsbuljong
Hönsbuljong
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2höns- (à ca 1 kilo)
  • 2morötter
  • 2gula lökar
  • 100 grotselleri
  • 5 lvatten
  • 5 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 krukatimjan
  • 2lagerblad
  • 2 msksalt
  • 1 tskvitpepparkorn

Gör så här

  1. Skär bort gumpen på hönsen och det gulaste fettet. Skala och skär morötter, lök och selleri i mindre bitar.

  2. Lägg hönsen i en gryta och häll på vatten och vin. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt rotfrukter, timjan, lagerblad, salt och peppar. Sjud buljongen under lock tills hönsen är riktigt möra, ca 2 timmar.

  3. Ta upp och låt hönsen kallna. Sila buljongen och låt koka ihop till 4 liter. Använd buljongen i soppa eller frys in i lagom stora förpackningar. I kylen håller buljongen ca 1 vecka, i frysen ca 6 månader.

  4. Ta bort skinn och ben från hönsen och skär det i mindre bitar. Använd hönsköttet i soppa, i en pastarätt eller i paj. Av två höns blir det ca 600 g benfritt kött.

    Foto: Per Ranung

    hönsbuljong

  5. Buljongen och hönsköttet används i två smakrika soppor – en med klassisk currysmak och en med chili och ingefära. Se recept nedan:

Vad tyckte du om receptet?