Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassisk hönökaka som kavlas med en kruskavel före gräddning.
Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar. Kavla ut bitarna till tunna, runda kakor, ca 30 cm i diameter, med en kruskavel. Om du inte har någon kruskavel kan du nagga kakorna med en gaffel i stället.
Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 250°.
Grädda bröden mitt i ugnen 5–6 min. Håll koll på att de får lagom med färg för det går snabbt. Låt Hönökakorna svalna staplade på varandra under en bakduk.
Recept Linda Andersson, Hembakat