Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hönökaka

Recept på klassisk hönökaka som kavlas med en kruskavel före gräddning.

HönökakaHönökakaHönökaka
Foto: Roger Olsson

Ingredienser

  • 5 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tsksalt
  • 4 dlgrahamsmjöl- (240 g)
  • 1011 dlvetemjöl- (600-660 g)

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar. Kavla ut bitarna till tunna, runda kakor, ca 30 cm i diameter, med en kruskavel. Om du inte har någon kruskavel kan du nagga kakorna med en gaffel i stället.

  3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Grädda bröden mitt i ugnen 5–6 min. Håll koll på att de får lagom med färg för det går snabbt. Låt Hönökakorna svalna staplade på varandra under en bakduk.

  5. Recept Linda Andersson, Hembakat

Vad tyckte du om receptet?