Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hönökaka – Bagebrö

Recept på bagebrö – Hönökaka. På Hönö kallas det för bagebrö, men i resten av Sverige kallas brödet Hönökaka.

Charlotte Jenkinson
Hönökaka – Bagebrö
Hönökaka – Bagebrö
Hönökaka – Bagebrö
Hönökaka - traditionellt bröd med lika många varianter som det finns hushåll på Hönö och öarna intill. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 4 dlvatten
  • 0,75 dlströsocker
  • 1,5 tsksalt
  • 100 gsmör
  • 2 mskrapsolja
  • 10,5 dlvetemjöl- (630 g)

Gör så här

  1. Rör ut jästen i  lite av vattnet tillsammans med socker och salt.Smält smöret tillsammans med oljan. Häll i resten av vattnet och värm till 37°.

  2. Häll degvätskan i jästblandningen och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta till en ganska lös deg. Låt jäsa ca 40 min.

  3. Sätt ugnen på 275° och sätt in en plåt eller baksten i ugnen. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta den. Dela degen i fyra bitar och rulla till stora bullar. Låt dem jäsa ca 10 min.

  4. Platta ut bullarna till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Låt dem jäsa under bakduk ca 20 min. Nagga och grädda dem en i taget på den heta plåten eller bakstenen ca 5 min. Passa dem noga så de inte bränns. Låt bröden svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Henrik Eriksson Falkman