Recept av Henrik Eriksson Falkman
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på bagebrö – Hönökaka. På Hönö kallas det för bagebrö, men i resten av Sverige kallas brödet Hönökaka.
Rör ut jästen i lite av vattnet tillsammans med socker och salt.Smält smöret tillsammans med oljan. Häll i resten av vattnet och värm till 37°.
Häll degvätskan i jästblandningen och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta till en ganska lös deg. Låt jäsa ca 40 min.
Sätt ugnen på 275° och sätt in en plåt eller baksten i ugnen. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta den. Dela degen i fyra bitar och rulla till stora bullar. Låt dem jäsa ca 10 min.
Platta ut bullarna till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Låt dem jäsa under bakduk ca 20 min. Nagga och grädda dem en i taget på den heta plåten eller bakstenen ca 5 min. Passa dem noga så de inte bränns. Låt bröden svalna på galler.
Recept av Henrik Eriksson Falkman