När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3äggulor
1 mskcitron
150 gsmör
2 krmsalt
1 mskvatten
Gör så här
Lägg äggulorna i en vid kastrull. Smält smöret och låt det vita mjölkproteinet som bildas sjunka till botten. Vill man laga en brynt hollandaise låter man smöret sakta brynas. Låt svalna.
Foto: Anna Kern
hollandaisesås recept
Vispa äggulor och citronsaft på låg värme tills det bildas ett krämigt skum. Vispa så det inte bli för varmt i botten på kastrullen.
Foto: Anna Kern
Hollandaisesås-recept-2
Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner smält smör först droppvis och sedan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills såsen tjocknar och allt smör är tillsatt utom bottensatsen. Är såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten.
Foto: Anna Kern
Hollandaisesås-recept-3
Smaksätt med salt och eventuell smaksättning (se tips längre ner). Rör inte för mycket i såsen då kan den skära sig. Servera direkt.
Foto: Anna Kern
Hollandaisesås-klassisk
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,6 · 381 röster)
Hollandaisesås passar till:
• Pocherade ägg
• Sparris
• Fisk
• Kyckling
Såsakut och kökstips!
Om såsen skär sig?
- Den kan räddas! Vispa upp en ny äggula med 1 msk kallt vatten. Värm under vispning. Tillsätt den skurna såsen lite i taget.
Om såsen kylts och stelnat eftersom den innehåller riktigt smör?
- Värm såsen försiktigt i vattenbad. Rör ytterst lite, det finns risk att den skär sig.
Om man vill ha såsen tunnare?
- Vill man ha den tunnare sås, exempelvis till fisk, kan man tillsätta några teskedar vatten.
Tips på smaksättning?
- Hollandaise är en av grundsåserna i det franska köket. Jag tillsätter gärna även andra smaker än citron, säger Gunilla von Heland, matredaktör. Här är några tips: