Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hollandaisesås

En hemlagad hollandaisesås gjord på smör, citron och äggulor är en lyx till söndags­brunchen eller när man ska bjuda på en extra fin fiskrätt. 

HollandaisesåsHollandaisesåsHollandaisesås
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 3äggulor
  • 1 mskcitron
  • 150 gsmör
  • 2 krmsalt
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Lägg äggulorna i en vid kastrull. Smält smöret och låt det vita mjölkproteinet som bildas sjunka till botten. Vill man laga en brynt hollandaise låter man smöret sakta brynas. Låt svalna.

    Foto: Anna Kern

    hollandaisesås recept

  2. Vispa äggulor och citronsaft på låg värme tills det bildas ett krämigt skum. Vispa så det inte bli för varmt i botten på kastrullen.

    Foto: Anna Kern

    Hollandaisesås-recept-2

  3. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner smält smör först droppvis och sedan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills såsen tjocknar och allt smör är tillsatt utom bottensatsen. Är såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten.

    Foto: Anna Kern

    Hollandaisesås-recept-3

  4. Smaksätt med salt och eventuell smaksättning (se tips längre ner). Rör inte för mycket i såsen då kan den skära sig. Servera direkt.

    Foto: Anna Kern

    Hollandaisesås-klassisk

Vad tyckte du om receptet?

Hollandaisesås passar till:

Pocherade ägg

Sparris

Fisk

Kyckling

Såsakut och kökstips!

Om såsen skär sig?

- Den kan räddas! Vispa upp en ny äggula med 1 msk kallt vatten. Värm under vispning. Tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Om såsen kylts och stelnat eftersom den innehåller riktigt smör?

- Värm såsen försiktigt i vattenbad. Rör ytterst lite, det finns risk att den skär sig.

Om man vill ha såsen tunnare?

- Vill man ha den tunnare sås, exempelvis till fisk, kan man tillsätta några teskedar vatten.

Tips på smaksättning?

- Hollandaise är en av grundsåserna i det franska köket. Jag tillsätter gärna även andra smaker än citron, säger Gunilla von Heland, matredaktör. Här är några tips:

2 msk löjrom eller annan rom eller algkaviar

eller

1 msk rödbetsjuice eller -puré

eller

2 msk skuren dill och/eller gräslök.

Foto: Anna Kern