Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Högrevsgryta med brynt lök, lingon och potatispuré

Recept på rödvinsbrässerad gryta på högrev. Högreven är ju grytornas Rolls Royce, som ger en djup och rik köttsmak. Här i kombo med brynt lök och sötsyrliga lingon.

Cecilia Hagerling Larsson
Mattias Larsson
Högrevsgryta med brynt lök, lingon och potatispuré
Högrevsgryta med brynt lök, lingon och potatispuré
Högrevsgryta med brynt lök, lingon och potatispuré
Högrevsgryta med brynt lök, lingon och potatispuré Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,8 kghögrev
  • 1gul lök- stor
  • 2vitlöksklyftor
  • 3 mskolivolja
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar
  • 4 dlrött vin
  • 4 dlvatten
  • 2 kvistardragon
  • 1lagerblad
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)

Potatispuré

  • 1,5 kgmjölig potatis
  • 5 dlmjölk
  • 150 gsmör
  • 1 msksalt

Brynt lök

  • 600 ggul lök
  • 25 gsmör
  • 2 krmsalt

Tillbehör

  • 1 dllingon- rårörda
  • 0,5 dlbladpersilja- hackad

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn köttet i olja i en stekpanna tills det fått fin färg. Vänd ner lök och vitlök. Krydda med salt och peppar. Lägg över kött och lök i en gryta. Koka ur stekpannan med vin, vatten och dragonkvistar. Häll stekskyn över köttet. Lägg i lagerbladet.

  2. Låt grytan sjuda under lock i ca 2 1/2 tim, tills köttet är riktigt mört. Späd med vatten om det ser ut att behövas mer vätska.

  3. Sila över skyn från köttet i en kastrull. Koka upp skyn och låt den koka ihop i ca 5 min. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och vispa ner det i skyn under kokning. Lägg köttet i såsen och låt koka i ca 5 min.

  4. Potatispuré: Skala potatisen. Koka den mjuk i osaltat vatten. Låt potatisen rinna av. Koka upp mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen genom en potatispress. Tillsätt smör-mjölken och vispa snabbt ihop till en slät puré. Krydda med salt.

  5. Brynt lök: Skala och skiva -löken. Stek den i smör tills den fått fin färg. Krydda med salt.

  6. Servera grytan med potatispuré och toppa med den brynta löken, lingon och persilja.

Vad tyckte du om receptet?

TIPS! Tillbehören gör det lilla extra. Lingonen är både vackra och goda till grytan.