Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Högrevsburgare med sesamrostad potatis och blue cheese

Högrevsburgare med sidfläsk och blue cheese, en lyxig burgare serverad med rostad potatis och hemgjord BBQ-sås. Har du ont om tid köper du färdig BBQ-sås.

Högrevsburgare med sesamrostad potatis och blue cheese
Högrevsburgare med sesamrostad potatis och blue cheese
Högrevsburgare med sesamrostad potatis och blue cheese
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 600 ghögrevsfärs- nymald
  • 140 gsidfläsk- rökt
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

BBQ-sås

  • 1gul lök- liten
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 mskrapsolja
  • 0,5 dlmuscovadosocker- ljust
  • 1 msksenapspulver
  • 2 msksoja- japansk
  • 1 burktomater- hela (400 g)
  • 1 dlvatten
  • 2 mskbalsamvinäger
  • 1 tskpaprikapulver- rökt
  • 0,5 tskchipotlepulver
  • 1 tsksalt

Sesamrostad potatis

  • 1 kgbakpotatis
  • 0,5 dlrapsolja
  • 2 tskflingsalt
  • 2 msksesamfrön- svarta
  • 2 msksesamfrön- vita
  • 2 mskpumpakärnor

Karamelliserad lök

  • 4rödlökar
  • 3 msksmör
  • 1 mskrårössocker
  • 1 mskrödvinsvinäger

Tillbehör

  • 4 skivorost
  • 1 dlmajonnäs
  • 150 gädelost- eller gorgon­zolaost
  • 0,5romansalladshuvud
  • 2 dlcornichons

Gör så här

  1. BBQ-sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja ca ­2 min. Tillsätt socker, senaps­pulver, soja, tomater och vatten. Låt puttra utan lock 15–20 min.

  2. Mixa såsen slät med en mixerstav. Smaksätt med vinäger, rökt paprika, chipotlepulver och salt. Låt koka utan lock ca 5 min. Låt kallna. Förvara i kylen fram till servering.

  3. Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Skär den i tunna klyftor, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Strö över flingsalt och blanda om.

  4. Tillaga potatisen mitt i ugnen ca 30 min. Blanda om några gånger under tiden. Strö över sesamfrön och pumpakärnor när ca 5 min återstår av tillagningstiden.

  5. Karamelliserad lök: Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör ca 3 min. Strö över sockret och stek ca 3 min till, tills den fått ­gyllenbrun färg.

  6. Finhacka sidfläsket och lägg det i en bunke. Tillsätt färs, salt och peppar och blanda ihop. Forma till fyra tjocka burgare. Stek eller grilla burgarna ca 7 min på varje sida.

  7. Halvera bröden och bred på 1/2 dl majonnäs. Lägg på sallad, burgare, BBQ-sås och ost. Toppa med lök. Servera med cornichons, extra BBQ-sås, majonnäs och potatis.

Vad tyckte du om receptet?