Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortronparfait med dulce de leche och nötter

Dulce de lechen ger parfaiten en smidig konsistens och gör dessutom att den inte blir isig.

Hjortronparfait med dulce de leche och nötter   Hjortronparfait med dulce de leche och nötter   Hjortronparfait med dulce de leche och nötter
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 5 dlvispgrädde
  • 5äggulor
  • 0,5 burkdulce de leche- (à 397 g)
  • 2 dlhjortronsylt
  • 2 krmsalt

Karamelliserade nötter

  • 1 dlströsocker
  • 1 mskvatten
  • 1 msksmör
  • 3 dlnötter- blandade, t ex pekannötter, hasselnötter och valnötter

Kolasås

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlljus sirap
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 msksmör

Smulor

  • 100 gsmör
  • 1 dlvetemjöl
  • 2 dlhavregryn
  • 2 dlströsocker

Gör så här

  1. Vispa grädden. Vispa äggulorna med dulce de lechen till ett fluffigt skum. Rör i hjortronsylt och salt. Vänd ner grädden i smeten. 

  2. Häll smeten i en form. Ställ formen i frysen 5–6 timmar. 

  3. Karamelliserade nötter: Blanda socker och vatten i en stekpanna och smält till en ljusbrun karamell. Rör i smöret och vänd hastigt i nötterna. Häll nötterna på ett bakplåtspapper och lå kallna. 

  4. Kolasås: Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2–3 min tills såsen tjocknat.

  5. Smulor: Sätt ugnen på 175°. Skär smöret i kuber och blanda ihop med mjöl, havregryn och socker till en smulig deg. Strö ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10–15 min. Låt kallna på plåten.

  6. Lägg ett lager smulor på ett fat. Skölj utsidan på formen med ljummet vatten och vänd upp parfaiten på smulorna. Lägg på de karamelliserade nötterna och ringla på kolasås. Servera.

Vad tyckte du om receptet?