Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortronkaka

Recept på hjortronkaka, vaniljcrème, mandelbiskvier och hjortronmylta. Baka gärna kakan 1 dygn innan den serveras så blir den lättare att skiva i riktigt tunna skivor.

Hjortronkaka
Hjortronkaka
Hjortronkaka
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 0,25 tskbakpulver
  • 0,25 tskbikarbonat
  • 0,25 tsksalt
  • 2ägg
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlolivolja
  • 0,5 dlmjölk
  • 150 ghjortron

Mandelbiskvier: (ca 70 stycken)

  • 125 gmandelmassa
  • 0,5 dlströsocker
  • 1äggvita

Vaniljkräm

  • 0,5vaniljstång
  • 2,5 dlmjölk
  • 3äggulor
  • 0,75 dlströsocker
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 msksmör
  • 0,5 dlturkisk yoghurt

Hjortronmylta

  • 300 ghjortron- frysta
  • 1,5 dlströsocker

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser till hjortronkakan. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd i de torra ingredienserna och häll i olja och mjölk. Blanda till sist i hjortronen. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter.

  2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.

  3. Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassa och socker. Tillsätt äggvitan lite i taget. Fyll smeten i en spritspåse utan tyll och spritsa ut små biskvier på en bakpappersklädd plåt.

  4. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Lossa biskvierna från pappret och låt kallna.

  5. Skrapa fröna ur vaniljstången. Blanda vaniljstång, frön, mjölk, äggula, strösocker och  majsstärkelse i en kastrull.  Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Sila och blanda i smöret. Låt kallna. Blanda i yoghurten.

  6. Blanda frysta hjortron och socker. Låt tina i rumstemperatur så att sockret smälter.

  7. Skär hjortronkakan i ytterst tunna skivor. Lägg upp på fat och garnera med biskvier, spritsad vaniljkräm, hjortronmylta och citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?