Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortron i botrytisgelé med karamellglass och palmierkakor

Hjortron i botrytisgelé med karamellglass och palmierkakorHjortron i botrytisgelé med karamellglass och palmierkakorHjortron i botrytisgelé med karamellglass och palmierkakor
Foto: Holger Edström

Hjortrongelé

  • 4gelatinblad
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 2stjärnanis
  • 2 dlhjortron
  • 2 dldessertvin- tokajer (el sauternes)

Karamellglass

  • 25 gsmör
  • 2 dlströsocker
  • 4 dlvispgrädde
  • 4 dlmjölk
  • 6äggulor

Servering

  • palmierkakor

Gör så här

  1. Hjortrongelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp socker, vatten och stjärnanis. Ta kastrullen från värmen, lägg i hjortronen och gelatinbladen och låt dem smälta. Tillsätt vinet, låt svalna och häll upp gelén i portionsglas. Ställ kallt minst 3 timmar.

  2. Karamellglass: Smält ihop smöret med 1 dl av sockret till en ljus karamellsmet. Tillsätt 1 dl av grädden, vispa kraftigt och koka slätt ytterligare några min. Låt svalna.

  3. Vispa gulorna med resten av sockret. Koka upp mjölken och resten av grädden och häll det över vispet. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning till 85°. Blanda ner karamellsmeten och kyl blandningen i diskhon fylld med kallt vatten. Smaken blir fylligast om glassmeten ställs över natten i kylen innan den fryses. Kör därefter smeten i glassmaskin.

  4. Forma glassen till stora mjuka ”ägg”, lägg dem ovanpå hjortrongelén och bjud kakorna vid sidan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på dessert med hjortron i botrytisgelé med karamellglass och palmierkakor.