Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortpastrami med russin- och mandelchutney

Recept på hjortpastrami. Förbered gärna hjortpastramin dagen före. Tänk på att använda en riktigt vass kniv när du skär ­köttet, för att få fina, tunna skivor.

Hjortpastrami med russin- och mandelchutney
Hjortpastrami med russin- och mandelchutney
Hjortpastrami med russin- och mandelchutney
Recept på hjortpastrami med russin- och mandelchutney Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 200 gfilé- eller innanlår av hjort eller utskuren biff av nöt
  • 2 mskhickory- liquid smoke
  • 1 msksvartpeppar- grovmald
  • 1 mskpaprikapulver
  • 2 krmsalt
  • 1 mskrapsolja
  • 0,5 tskflingsalt

Chutney

  • 0,25äpple
  • 0,25lök- gul
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5chili- röd, t ex spansk peppar
  • 50 gmandel- skalad
  • 50 grussin
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskvin- rött
  • 2 mskäppelcidervinäger
  • 1 krmsalt

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Putsa köttet. Skär i ca 2 cm ­breda remsor. Blanda köttet med liquid smoke. Låt stå i rumstemperatur ca 30 min, vänd köttet med jämna mellanrum.

  2. Blanda peppar och paprikapulver. Salta köttet och vänd det sedan i kryddblandningen så att det är helt täckt av kryddorna.

  3. Bryn köttet snabbt runt om i olja ca 1 minut. Låt svalna. Linda in pastramin i plastfolie och låt den kallna i kylen ca 6 timmar.

  4. Chutney: Kärna ur och fintärna äpplet. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka mandeln.

  5. Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Koka upp och låt koka kraftigt ca 5 min. Låt chutneyn kallna. 

  6. Skär köttet i ca ½ cm tjocka ­skivor och lägg det på ett serveringsfat. Strö över flingsalt och toppa med chutney. Garnera med smörgåskrasse.

Vad tyckte du om receptet?