Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkål

Hjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkål är riktig husmanskost. Stoppa inte korven för hårt, då spricker den vid tillagning.

Hjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkålHjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkålHjortkorv med potatis- och palsternacksmos och picklad kumminkål
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 900 ghjortstek- eller grytbitar
  • 500 gspäck
  • 1 dlvatten
  • 1 mskwhisky
  • 2 mfjälster

Kryddor

  • 1 msksalt
  • 6kryddpepparkorn
  • 0,5 msksvartpeppar- hel
  • 0,5 msktimjan
  • 1 tskkorianderfrön
  • 1 tskrosépeppar
  • 1 tskchipotle (torkad chilifrukt)- hackad

Stekning

  • 2 msksmör
  • enbär- ev
  • enris- ev

Potatis- och palsternacksmos

  • 600 gpotatis- mjölig
  • 250 gpalsternacka
  • 200 grotselleri
  • 1 dlmjölk
  • 1 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Picklad kumminkål

  • 500 gvitkål
  • 3 dlvatten
  • 2 dlvitvinsvinäger
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskkummin- hel
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Kål: Ansa och skär vitkålen i klyftor. Lägg den i kokande lättsaltat vatten och låt koka ca 1 minut. Ta upp kålen med hålslev. Koka upp vatten, vinäger, socker, kummin och salt. Häll den varma lagen över kålen och låt kallna. Förvara kålen i kylen ca 24 timmar före servering.

  2. Skär kött och späck i mindre bitar. Mal bitarna i en köttkvarn. Lägg färsen i en bunke och blanda med vatten och whisky.

  3. Kryddor: Stöt alla kryddor i en mortel. Blanda ner kryddorna i färsen. Låt färsen vila i kylen ca 30 min.

  4. Skölj igenom fjälstret noga i kallt vatten. Stoppa färsen i fjälstret med hjälp av ett korvhorn eller i en korvspruta. Knyt ihop båda ändarna och rulla ihop korven till en spiral.

  5. Mos: Skala och skär potatis, palsternacka och selleri i stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa rotfrukterna. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar.

  6. Stek korven på medelvärme i smör tills den fått fin färg och är genomstekt, ca 20 min. Lägg eventuellt enbär och enris i stekpannan så får korven extra smak.

  7. Servera korven med potatis- och palsternacksmos och kumminkål.

Vad tyckte du om receptet?