Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjortgryta med polenta

En ljuvligt god gryta med kantarellfond, hjortkött, vitlök och rönnbärsgelé.

Hjortgryta med polentaHjortgryta med polentaHjortgryta med polenta
FOTOGRAF THOMAS CARLEN

Ingredienser

  • 1 kghjortkött- eller älgkött, benfritt
  • 2 msksmör och rapsolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2gula lökar- grova bitar
  • 2vitlöksklyftor- krossade
  • 1 dlvatten
  • 2 dlrött vin
  • 2lagerblad
  • 2 mskkantarellfond- eller mörk oxfond
  • 0,5 dlrönnbärsgelé
  • 1 msktomatpuré
  • 200 gskogschampinjoner
  • 2morötter- skivade
  • 1 msksmör
  • 2 mskMaizenaredning- mörk


Polenta:


  • 7,5 dlvatten
  • 2 mskkycklingfond
  • 1,5 dlpolenta
  • 2 msksmör
  • 1 msktimjan- färsk, hackad
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlparmesan- nyriven
  • smör

Gör så här

  1. Skär köttet i cirka 3 centimeterstärningar. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör. Salta och peppra köttet. Lägg över i en stekgryta. Låt gul lök och vitlök fräsa med på slutet av sista omgången kött. Skölj ur pannan med lite vatten och häll över i grytan.

  2. Tillsätt rött vin, lagerblad, kantarellfond, rönnbärsgelé och tomatpuré. Rör om, koka upp och låt sjuda tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme.

  3. Fräs champinjoner och morötter i smör och låt de sjuda med i grytan 15 minuter. Red av grytan med Maizena och smaka av.

  4. Koka upp vatten och kycklingfond i en kastrull. Vispa ner polentagryn. Låt gröten koka cirka 6 minuter under omrörning. Rör ner smör, timjan, salt, peppar och parmesan. Häll upp polentan i en vattensköljd avlång bakform, cirka 1 1/2 liter. Låt kallna. Stjälp upp på en skärbräda och skiva i 1 1/2 centimetersskivor. Stek i smör tills polentan får en gyllene färg.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök